Profi költöztetés Budapest logó

Akadálymentes változat

Költöztetési tippekKöltöztetési előkészületek


A költöztetés egy jó alkalom arra, hogy dolgaink között rendet tegyünk, elkallódott ingóságainkat rendszerezzük, feleslegessé vált tárgyainktól megszabaduljunk.

Próbáljunk meg erős műanyag szemeteszsákokat szerezni és a költözést megelőzően válogassuk ki azokat a dolgokat amelyekre már biztosan nem lesz szükségünk és ezeket selejtezzük le. Felesleges arra pénzt kidobni, hogy a költöztetővel átszállítsuk a kidobásra szánt dolgainkat. Egy célirányos selejtezéssel  időt, egyben pénzt spórolhatunk meg magunknak a költöztetés során.

Dolgainkat rendszerezzük, azaz próbáljuk meg olyan egységekbe csoportosítani a holmijainkat amelyeket szeretnénk egyben átszállíttatni a költöztetés során.

 

Behajtási korlátozások

 

Magyarország területén számos behajtási korlátozás szabályozza, hogy egy adott területre legfelljebb mekorra össztömegű teherautóval lehet behajtani. A BKK, Budapest területén belül érvényes behajtási övezeti térképét közzéteszi, ugyanakkor ez csak Budapestre érvényes és ott is csak korlátozottan, mert nem tartalmazza azokat a további korlátozásokat amelyeket a helyi hatóságok helyeznek el (pl. ha egy adott utca elejére kihelyezik, az ott lakók nyugalma érdekében a 3.5 tonnás táblát, akkor az nem fog szerepelni a BKK övezeti térképén). 

 

Hogyan várjuk a költöztetőket?

 

Először is egyeztessük le a költöztetővel, hogy mekkora parkolóhelyre lesz szüksége a tehergépkocsinak. Próbáljunk meg parkolóhelyet foglalni, hiszen minél közelebb tud  a tehergépkocsi megállni az épülethez képest annál gyorsabban lehet megpakolni az autót.

Amennyiben emeletről költözik és használható lift is található az épületben, úgy próbáljon egyeztetni a költöztetést megelőzően a ház gondnokával, hogy nehogy pont a költöztetés napjára tervezzenek pl. egy olyan karbantartást amit máskor is megtehetnének. Sajnos az a tapasztalat, hogy a legtöbb ház gondnoka amint meglát egy költöztetőt, úgy már szinte rohan is lekapcsolni a liftet, mert attól tart, hogy túlterhelődik a felvonó a költöztetés során. Ha tehát  Önnek lehetősége van ezt előzőleg leegyeztetni a gondnokkal, akkor javasoljuk, hogy ezt tegye meg.

A költöztetők nem pénz-és értékszállítók, hanem elsősorban bútorszállítók, emiatt kifejezetten javasoljuk, hogy kisméretű, nagy értékű dolgaikat saját hatáskörben, szeparáltan szállítsák, azaz ne hagyjanak elöl, sem pénzt, sem értékpapírt, sem pl. ékszert. A költöztetők tehergépkocsija nem rendelkezik olyan saját széffel, amiben biztonságosan meg lehetne oldani  készpénz vagy pl. ékszerek szállítását.

 

Mire figyeljünk a költöztetés során?

 

Amennyiben több címre költöznek az ingóságok, vagy éppen fontos, hogy az új címen milyen sorrendben kerülnek majd  lepakolásra a bútorok, akkor ezt mindenképpen jelezze időben a költöztetőknek. A helységek berendezésekor  figyeljen arra, hogy a szobába bepakolt bútorok ne akadályozzák egymást funkcióik ellátása közben, azaz pl. ne nyíljanak egymásra a fiókok, ki lehessen tárni teljes szélességében a bejárati ajtót stb. Fontos tudni, hogy a költöztetést végzők között mindig van egy úgynevezett munkavezető, elsősorban vele közöljék a kéréseiket, hiszen Ő az aki koordinálja a többi kolléga munkáját.

Ha a költöztetés egynél több fordulóban történik, akkor figyeljen arra, hogy ha valamit ideiglenesen kipakolt a lakása előtti részre (pl. a folyosóra) akkor az mindenképpen kerüljön visszapakolásra a lakás zárható területére, a két forduló közötti időtartamra.

Ha esetleg bármi olyan problémát tapasztal a költöztetés során amire nem tudnak megoldást találni a helyszínen, úgy azt haladéktalanul jelezze a költöztetők diszpécserszolgálatán. A diszpécserszolgálatot azon az elérhetőségen tudja elérni ahol a költöztetést megrendelte.

 

Mire figyeljünk a költöztetés végén?

 

Nézzük át a helységeket, hogy minden oda került ahová szántuk, majd ezt követően javasoljuk, hogy mielőtt véglegesen elmennének a költöztetők, nézze át velük közösen a tehergépkocsit, hogy nem-e maradt véletlenül valami rajta. Ha esetleg meg kívánja kínálni őket valamilyen itallal, úgy kérjük, hogy kizárólag alkoholmentes folyadékkal tegye, hiszen könnyen előfordulhat, hogy még aznap számukra nem ért véget a munkaidő. Gondoljon arra, hogy Ön sem örülne, hogy ha ittas állapotban lévő költöztetők érkeznének Önhöz azért, mert az előző megrendelő alkohollal kínálta őket a távozásukkor.