Profi költöztetés Budapest logó

Akadálymentes változat

Költöztetés fix áronA fix áras költöztetés sokszor csábító lehet, mert kiszámítható és lehet vele tervezni. Már ha tényleg beválnak a számításaink és tényleg a terveink szerint alakul minden. De hol lehet a hiba – ha van egyáltalán? Miért nem biztos, hogy olyan jó az első hallásra csábítónak hangzó költöztetés fix áron? Milyen veszélyeket rejt? Olvasson tovább!

 

Miért nem jó megoldás a költöztetés fix áron?

 

A költöztető cégek általában órabérben fizetik ki a rakodómunkásaikat. Ezért a fix ár megállapításánál a költöztető vállalkozó minden esetben megpróbálja előre megbecsülni, hogy az adott munkát mennyi idő alatt lehet nagyjából elvégezni. Ezt a megtippelt óraszámot beszorozza a munkás(ok) órabérével, így alakul ki a költöztetés fix ára. Ezzel így még nem is lenne gond, jól hangzik. Kiszámítható is, tervezhető is, gondolja első hallásra az, aki költözni szeretne, és a költségeket is szeretné kézben tartani. A gondok ott kezdődnek, ha a „megmondó ember” nem saccolta meg pontosan a munkával eltöltött óraszámot. És ez, valljuk be, elég gyakran előfordulhat, ha azt vesszük, hogy a költöztetők sem jósok, nem látnak a jövőbe, még ha nagyon szeretnének sem. Még a legjobbak, a legrutinosabbak és a legprofibbak sem. Így a legritkább esetben fordulhat csak elő, hogy pontosan annyi munkaórát tippelnek, mint amennyi időt valóban igénybe vesz az adott költöztetés. A legtöbb esetben többet, vagy kevesebbet saccolnak.

 

Költöztetés fix áron: hol lehet az átverés?

 

Ne legyünk rosszindulatúak, de azért említsük meg annak a lehetőségét, hogy egy költöztető éppen az alacsony fix árral próbálja megszerezni a munkát. A vásárló az ár alapján dönt – gondolja – így minél alacsonyabb árat mond, annál könnyebben övé lesz a munka. A költözés napján aztán már úgysem fog visszakozni senki, ha esetleg különböző okokkal mindenféle extra árakat akar a költöztető elkérni – ezt majd lásd később. Ha viszont abból indulunk ki, hogy a költöztető nem akarja átverni a vevőt, akkor is gondok lehetnek a fix áras költöztetéssel. A munka elvégzéséhez szükséges időt ha a költöztető túlbecsüli, és nagyobb fix árat kér, akkor a Megrendelő többet fog fizetni a munka végeztével, mintha a ténylegesen ráfordított idő alapján számolták volna ki az árat. Ha pedig kevesebbet kalkulálnak a munka megkezdése előtt (akár direkt, akár csak mert nem tudták pontosan megbecsülni), akkor két veszély állhat fenn:

 

  1. A költöztető különféle kifogásokat felhasználva megpróbálja gyarapítani a bevételét, felsrófolni a költöztetés előre leegyeztetett árát. Ilyenkor szoktak pl. „közben fellépő nehézségekre” vagy olyan körülményekre hivatkozni, amiről előtte „nem volt szó”. Senkinek sem kellemes helyzet költözéskor ezen vitatkozni; 
     
  2. Vesztesége csökkentése érdekében a költöztető (vagy akár az emberei is!) a végén minél gyorsabban végezni szeretne, ami könnyen a minőség rovására mehet. Csak „összecsapják” a munkát, nem biztos hogy kellően figyelnek az értéktárgyakra. Sőt még az is előfordulhat, hogy a földszinten vagy a ház előtt hagyják a dobozokat arra hivatkozva, hogy ennyi fért bele a fix árba, nekik már másik címen kell lenniük. Így a Megrendelő, akiről pedig a költöztetésnek szólnia kellene, tulajdonképpen a jól hangzó fix áras költözés esetében szinte mindig vesztesként kerül ki a játszmából.

 

Mi akkor a megoldás?

 

A válasz egyszerű: a csábítónak tűnő fix áras költöztetés helyett a költöztetés árának tarifális alapú elszámolása. Vagyis, hogy az árakat óra- és km díjszámítás alapján határozzák meg, amiben a felek előre, korrekten megegyeznek. Erről részletesen a költöztetés árak oldalunkon olvashat.