Profi költöztetés Budapest logó

Akadálymentes változat

A költöztetés elszámolásaTarifális alapú, vagy fix megállapodás?

 

A költöztető cégek túlnyomó többsége, szinte az egész világon (tehát nem csak Magyarországon), a belföldi költöztetések esetében tarifális alapú elszámolást használ. Miért van ez így és melyek a tarifális alapú elszámolás előnyei? A költöztetés elvégzéséhez szükséges idő nagyobbrészt olyan tényezőktől függ, amelyek függetlenek a költöztetőktől. Ilyen tényezők pl. a megállási lehetőség (milyen messze lehet megállni az épülettől), a lifthasználat (tényleg lehet-e majd használni a liftet, nem-e fogják majd kikapcsolni a költöztetés közben), az ingóságok előkészültségi állapota (be vannak-e csomagolva a dolgok, vagy szét vannak-e szerelve azok a bútorok amelyeket csak szerelve lehet szállítani). Ezen tényezők a költöztetés elvégzéséhez szükséges időt nagyban befolyásolják, akár 2-3 szorosan is.

 

Fontos tudnunk, hogy a költöztető cégek a mai gazdasági helyzetben alacsony, kb. 20%-os haszonkulccsal dolgoznak. Ez az árrés ami alatt már nem éri meg munkát vállalni, tudniillik a vállalkozás fenntartásához szükséges költségek ez alatt már nem termelhetőek ki. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a költöztetők miért nem vállalnak el előre fix összegű megbízást. Tudniillik amennyiben csak 20%-ot "néz be" a költöztető vállalkozó, akkor már azon a munkán ingyen dolgozott, ha meg ennél is többet, akkor meg ráfizetett.


 

Fix összegű megállapodás hátrányai.

 

Alapvetően három főbb hátránya van.

1, ez a legkevésbé költséghatékony megoldás, tudniillik a költöztető először megpróbálja felbecsülni a munka elvégzéséhez szükséges kapacitást, arra rátesz még pluszban kb. 20-30% biztonsági árrést és azt az árat ajánlja ki a Megrendelőnek. A költöztető számításai alapján az nem fordulhat elő, hogy maga a vállalkozó jár rosszul a végén, ezért a fix összeg mindig magasabbra jön ki, mintha ugyanazt a munkát a végén kiszámoljuk a tarifák alapján.

2, fix ár esetén a költöztetőt szinte csak egy dolog fogja érdekelni, mégpedig az, hogy a munkán minél hamarabb túl legyen, hiszen akkor is ugyanannyit fog kapni érte, ha 3 óra alatt végez vele, meg akkor is ha pl. 4 óra alatt. Ilyen esetben munkáját a kapkodás fogja jellemezni, nem pedig a minőségi munkavégzés, ennek eredménye az lesz, hogy az árú hiányosan, vagy akár sérülten fog átkerülni az új helyére.

3, bármennyire is meglepő, de a fix összegű megállapodások tartalmazzák a legnagyobb meglepetéseket, tudniillik ilyenkor derülnek ki, hogy nem volt erről, meg arról szó és emiatt azoknak külön áruk van, ami miatt többet kell fizetni stb. Ebben az esetben vannak a megrendelők a legjobban kiszolgáltatva a vállalkozónak. Ha a vállalkozó tévedett és saját hibájából alábecsülte a munkát, akkor mindent el fog követni, hogy kifogást találjon arra, hogy miért kell többet fizetni az előzetesen kiajánlott árhoz képest.

 

A tarifális alapú megállapodás előnyei.

 

Ezt a fajta elszámolási rendszert alkalmazza költöztetők nagy része. Legnagyobb előnye, hogy pontosan annyit fizet amennyi ideig a munka tartott. A  Megrendelőkben fel szokott vetődni az a kérdés, hogy ebben az esetben a költöztetők elhúzhatják a munkát és ezzel többet számláznak ki. Ez nem igaz, mégpedig azért nem, mert a költöztetőnek sokkal nagyobb érdeke fűződik ahhoz, hogy Ön meg legyen vele elégedve és legközelebb is ugyanazzal a költöztetővel költözzön, mintsem elhúzza a munkát és 1, maximum 2 órával és a végén többet számlázzon ki a emiatt Önnek. A költöztetőnek a Megrendelői megelégedettség mérhetetlenül többet jelent, mint 1 vagy 2 túlszámlázott munkaóra, hiszen nem csak Ön költözhet vele legközelebb, hanem ajánlhatja is pl. őt másoknak, akik további megbízásokat fognak számára generálni.

A másik előnye ennek az elszámolási módnak, a fix elszámolás hátrányainak az ellentéte, azaz nem kell attól tartania, hogy a költöztető "összecsapja" a munkát. Ha pedig nem kapkod, akkor sokkal kisebb eséllyel fog kára, vagy akár sérülése keletkezni és a végén sokkal nagyobb örömmel fog a költöztetésére gondolni.